Norsk Fokus logo
Kvantesammenfiltring

Kvantesammenfiltring: Når partikler ”føler” hverandre på avstand

Av: Roger Pettersen | Dato: 8. mai 2025

Kvantesammenfiltring er et av de mest gåtefulle fenomenene i kvantemekanikken. I en sammenfiltret tilstand må «to eller flere kvantemekaniske objekter […] beskrives som en helhet, selv om de flyttes til ulike steder i rommet» . Det betyr at partikler kan oppføre seg som én samlet helhet – selv om de er fysisk atskilt. Et mål på den merkverdige karakteren av dette er at måling på den ene partikkelen umiddelbart avgjør utfallet for den andre, selv om de er langt fra hverandre. Denne «ikke-klassiske korrelasjonen» minner om Einstein sitt uttrykk «spøkelsesaktig fjernvirkning» . Nobelkomiteen formulerer det slik: «det som skjer med én partikkel i et sammenfiltret par, bestemmer hva som skjer med den andre, selv om de er altfor langt fra hverandre til å påvirke hverandre» .

Sammenfiltring kan ikke forklares ved klassisk kommunikasjon; det finnes ingen tradisjonell «signalbane» mellom partiklene. Man må ganske enkelt tenke på dem som én felles kvantetilstand – et samlet system som ikke oppfører seg uavhengig av hverandre selv på avstand . I praksis betyr dette at egenskapene til systemets deler ikke er veldefinerte før de måles. Når først en partikkel måles, kollapser begge partikler fra den usikre, felles tilstanden inn i bestemte utfall. Det er dette «skumle» ved kvantemekanikken: Utfallet virker å avgjøres øyeblikkelig over store avstander, men uten noen kjent overføring av informasjon med mer enn lyshastighet.

Lettfattelige analogier hjelper til å illustrere sammenfiltring:

Historisk bakgrunn

Sammenfiltringsfenomenet ble første gang tematisert i 1935 av Einstein, Podolsky og Rosen i det såkalte EPR-paradokset. Der satte de opp en tankeeksperiment med to partikler som har interagert og så beveget seg fra hverandre. De påpekte at ved å måle for eksempel posisjonen til én partikkel, kan man med sikkerhet forutsi utfallet av tilsvarende måling på den andre – uten noen fysisk påvirkning mellom dem . For Einstein & co. betydde dette at kvanteteorien må mangle «et fullstendig bilde av virkeligheten», siden ingen lokal påvirkning kan forklare korrelasjonen . Schrödinger kalte dette samspillet Verschränkung (sammenfiltring) og forsterket paradokset med sine berømte katt«-eksperiment.

Noen viktige milepæler etter EPR:

Teknologiske anvendelser

Kvantesammenfiltring er ikke bare et teoretisk kuriosum; det er en ressurs for nye teknologier. Kvantedatamaskin

Kvantenettverk og -kommunikasjon

I 2017 demonstrerte kinesiske forskere at sammenfiltrede kvantepartikler kan overføres over enorme avstander ved hjelp av satellitten Micius, som sendte entangled fotoner til to mottakere på bakken over 1200 kilometer fra hverandre. Dette eksperimentet viste at kvantesammenfiltring kan bevares selv når partiklene reiser gjennom verdensrommet, og baner vei for et framtidig «kvanteinternett». Et slikt nettverk kan koble sammen sensorer, satellitter og kvantedatamaskiner ved hjelp av sammenfiltrede tilstander. I tillegg har forskere vist at sammenfiltring kan overføres gjennom fiberoptiske kabler over flere hundre kilometer. For å gjøre dette i global skala, arbeider man nå med såkalte kvanteforlengere (repeatere) som skal kunne knytte sammen lokale kvanteforbindelser til et sammenhengende nettverk. Selv om kvanteinternett fortsatt er i en tidlig fase, er potensialet stort: Et slikt nettverk vil kunne gi helt sikre kommunikasjonslinjer og koble kvanteprosessorer sammen over hele kloden.

Nøkkelpunkter og videre lesning

Kvantesammenfiltring er sentral i nyere fysikk og teknologi. Fenomenet ble først beskrevet av Einstein, Podolsky og Rosen i 1935, fikk sitt navn av Schrödinger samme år og er siden demonstrert eksperimentelt gjennom Bells teorem, Clausers og Aspects tester osv. Det styrer prinsippene bak alt fra kvantekryptografi til kvantedatamaskiner og fremtidige kvantenettverk. Som Wikipedia formulerer det: «Kvantesammenfiltring kan utnyttes … til kvanteteleportasjon, kvantekryptering og kvantedatamaskiner» . Forskere sier ofte at entanglement er «selve essensen av kvantemekanikken», fordi ingen klassisk analogi fullt ut kan forklare fenomenet.

For den interesserte leseren finnes mange populære forklaringer. Enkelte bruker analogier som sko og sokker (se eksemplene ovenfor) for å formidle ideen. Forskning.no og Science Norway har gode artikler om eksperimenter med satellittbasert kvantekryptering , og Nobelprisens hjemmesider gir en lettfattelig oppsummering av arbeidet til Aspect, Clauser og Zeilinger . Også institusjoner som Caltech, UCSD og ulike universiteter publiserer tilrettelagte artikler (ofte på engelsk) som enkeltfolk kan lese for å lære mer. Gjennom løpende forskning legger vi kontinuerlig til nye puslebiter i forståelsen av dette fascinerende, tverrende fenomenet.