Norsk Fokus logo
VR

Virtuell virkelighet (VR) – En innføring

Av: Roger Pettersen | Dato: 3. mai 2025

Hva er VR, og hvordan fungerer det?

Virtuell virkelighet (VR) er en teknologi der man ved hjelp av et spesielt hodesett (VR-briller) blir immersert i et dataskapt, tredimensjonalt miljø. VR-briller har to innebygde skjermer, én for hvert øye, som viser litt forskjellige bilder. Dette skaper en stereoskopisk 3D-effekt som gir brukeren dybdesyn i den virtuelle verdenen. Linsene i brillene gjør at bildet fyller mesteparten av synsfeltet, slik at det virtuelle synsfeltet «omslutter» brukeren og man føler seg til stede i det digitale miljøet. I tillegg er VR-brillene utstyrt med hodetelefoner eller høyttalere for binaural lyd, som kan gi retningsbestemt og virkelighetstro lydopplevelse.

Et VR-system sporer bevegelsene dine i sanntid for å oppdatere det virtuelle bildet. Innebygde sensorer (gyroskop, akselerometer, osv.) registrerer rotasjon og posisjon av hodet – kalt hodesporing – slik at synsvinkelen endres korrekt når du snur på hodet. Dette gjør at du kan se deg omkring i den virtuelle verden på en naturlig måte. Moderne VR-briller har 6DoF-sporing (seks frihetsgrader), som betyr at både rotasjon og posisjon i rommet spores. Dermed kan du også lene deg, gå noen skritt eller dukke, og bevege deg fritt innenfor et definert område i VR. Enkelte systemer bruker eksterne sensorer eller kameraer i rommet (såkalt outside-in-sporing), mens nyeste forbrukerheadset gjerne har kameraer på selve brillen for inside-out-sporing. Uansett metode vil VR-systemet kontinuerlig oppdatere perspektivet ditt i det virtuelle miljøet basert på hvordan du beveger hodet og kroppen.

For å kunne interagere med omgivelsene i VR bruker man som regel bevegelseskontrollere – spesielle håndkontrollere med posisjonssporing. Disse kontrollerne har ofte knapper, triggere og berøringsflater, og de vises som virtuelle hender eller verktøy inne i VR. Når du beveger eller roterer kontrollerne i virkeligheten, fanger systemet opp disse bevegelsene (f.eks. via infrarøde kameraer eller andre sensorer) og gjengir dem i VR-verdenen. Slik kan du for eksempel plukke opp objekter, peke, tegne eller skyte med en virtuell pistol ved hjelp av håndbevegelser. Kontrollerne gir gjerne også tilbakemelding gjennom haptisk feedback (vibrasjoner), slik at du kan føle treff eller berøring i spillet.

Skjermteknologien i VR-headset er kritisk for opplevelsen. Moderne VR-briller som Meta Quest 3 og PlayStation VR2 bruker høyoppløselige OLED- eller LCD-paneler med rask oppdateringsfrekvens (typisk 90 Hz eller 120 Hz). For eksempel har PSVR2 to OLED-skjermer på 2000 × 2040 piksler per øye og kan kjøre opptil 120 bilder per sekund. Høy bildefrekvens og oppløsning er viktig for å gi et glatt bilde og redusere ubehag (lav framerate eller forsinkelse kan føre til kvalme). VR-briller har gjerne et synsfelt rundt 100–110° horisontalt, som er bredere enn en vanlig skjerm, men noe smalere enn menneskets naturlige synsfelt. Nyere linseteknologier (f.eks. fresnel- eller pancake-linser) bidrar til å gjøre headsetene mindre og synsfeltet skarpere.

Noen avanserte VR-briller har også øyesporing, som sporer hvor du ser hen. Dette kan brukes til såkalt foveated rendering – at grafikken rendres i høyest kvalitet der du retter blikket – eller til nye måter å styre grensesnitt (f.eks. menynavigering med øynene). Et eksempel er PSVR2 som inkluderer IR-øyekameraer, og Apple Vision Pro som benytter øyesporing aktivt i brukergrensesnittet. Sistnevnte representerer også en trend der skillet mellom VR og AR viskes ut: Vision Pro har ingen håndkontrollere i det hele tatt, men stoler utelukkende på brukerens øyne, stemme og håndbevegelser for interaksjon. Dessuten har den fullfarge gjennom-kamera (passthrough), slik at den kan blande virkelighet (AR) – man ser omgivelsene sine gjennom brillen, og digitale elementer kan legges oppå den virkelige verden. Flere nye headset som Meta Quest 3 tilbyr også slik kombinert VR/AR-funksjonalitet (ofte kalt Mixed Reality).

Fordeler og utfordringer

Fordeler

Utfordringer

Framtidsutsikter for VR

VR-feltet utvikler seg raskt, og de neste årene forventes betydelige forbedringer og nye muligheter. Her er noen ting vi kan forvente av VR i nær framtid:

Kort fortalt

VR fungerer ved å lure hjernens sanser til å tro at man befinner seg et annet sted. Et VR-headset skaper en overbevisende illusjon ved å omslutte synet med 3D-bilder og lyd. Hodets bevegelser spores nøye og synkroniseres med grafikken, slik at man får en følelse av tilstedeværelse (presence). Ved hjelp av håndkontrollere (eller hånd- og øyesporing) kan brukeren samhandle med det virtuelle miljøet. Alt dette gjør at VR-brukeren kan se seg rundt, bevege seg og gjøre ting i en simulasjon som om det var den virkelige verden.

Virtuell virkelighet (VR) er en teknologi som lar deg tre inn i dataskapte miljøer ved hjelp av et VR-headset – et hodesett med to skjermer (én for hvert øye) som gir 3D-dybde og bredt synsfelt. Når du beveger hodet, oppdateres synsvinkelen i sanntid ved hjelp av sensorer, noe som gir en følelse av tilstedeværelse.

Mange headset sporer også kroppens bevegelser (6DoF) og lar deg bruke håndkontrollere eller håndsporing for å interagere med objekter i det virtuelle rommet. Moderne headset har høy oppløsning, rask bildefrekvens og bredt synsfelt, samt støtte for øyesporing og AR-funksjonalitet.

Med den raske utviklingen innen VR-teknologi blir disse opplevelsene stadig mer realistiske og tilgjengelige, noe som åpner for nye muligheter innen underholdning, utdanning og profesjonell bruk.